30 Comments on "Politikai gyorstalpaló"


 1. Látom, hogy videó. Azonnal rákantittotam, mert jó videós vagy, és érdekes/értelmes videókat csinálsz!

  Reply

 2. Na ez borzalmasan kellet már, ezt fogom most egy csomó embernek mutogatni. 😀

  (És engem még lehülyéztek mikor szélső balhoz soroltam az Anarchizmust )

  Reply

 3. Jó volt.
  Bár van egy kis hiányosságom.
  Mindent ami magyarázatul van az a francia forradalom idejéhez köthető. (nem tudom szándékos e)
  A baloldal nem változott sokat ahhoz képest így a "szabadság, egyenlőség, testvériség" igaz a mai felfogásra is.
  De a jobboldalra én nem láttam a mai helyzeti magyarázatot. Vagyis kétlem, hogy még mindig a "királyság, nemesség, monarchia (egyház)" lenne a fő politika/ideológia alapja.

  De lehet hogy én értettem valamit félre, mert leírásban ott van hogy "ma, és 200 évvel ezelőtt" viszont mintha csak a 200 évvel ezelőtti lett volna részletezve.

  A gazdasági témánál már a mai felfogás lett elmagyarázva, a jobb és bal között.
  Ezért hiányolom a jobb, és bal általános mai fő "irányzatait. (ahogy írtam a "királyság, nemesség, monarchia" gondolom nem ide tartozik)

  És bár mivel én már láttam a videóidat, így tudom hogy a francia forradalom alatti liberalizmus egyáltalán nem a mai. De itt is hiányoltam egy kis megemlítést e tekintetben, aki esetleg nem informált a csatorna korábbi videóival. (bár említve lett a videó)

  Reply

 4. Ez az a videó, amit minden végzős gimissel meg kellene nézetni utolsó év végén, aztán íratni belőle egy röpdogát. Adna minden tanulónak egy olyan szilárd tudásalapot a politikában, amitől nem fognak önellentmondásos hülyeségeket mondani, mikor majd később politizálásra kerül sor.

  Reply

 5. Végre kelet már egy ilyen a magyar yotubera, nagyon hasznos tud lenni, a Joker-res bevágott részek meg királyjak voltak. 🙂

  Reply

 6. Nagyon hiánypótló videó, remélem sokáig aktív marada csatorna. Érdekes lenne látni, hogy a világ aktualitására reagálva a jövőben, mondjuk sok év multán lenne egy új videó ami felülírja ezt a videót. Ezért érdekesek az ideologiák mert az emberekkel együtt folyamatos változásban, formálódásban vannak.

  Reply

 7. amikor rá kattintok 9megtekintés 9 like na hát igen minőségi videónak mindig jó a fogadtatása.

  Reply

 8. Gratulálok! Egy új tartalmas, értéket képviselő videót hoztatok nekünk. Így tovább! 🔥

  Reply

 9. Akkor harmadikutasok a nemzeti bolsevikok, a nemzeti anarchisták, az autonomous nacionalisták és az ehhez hasonló radikálisan bal és jobboldali elveket is valló eszmék?

  Reply

 10. Szerintem nem idejét múlt a felosztás, csupán nem szitokszóként kellene egymásra aggatni. Kifejezetten fontosnak tartom, hogy valaki tisztában legyen a saját értékrendjével, és ehhez megfelelő nézetet társítson magának. A probléma inkább ott kezdődik, amikor az említett séma alapján, valaki olyan pártot keres amivel szimpatizálhat. Itt jön a bökkenő, hogy általánosan, a kevés kivétellel ellentétben, a pártok csupán Kft-ként üzemelnek X ember megélhetését biztosítva ezzel. Azok, akik pedig valóban sajátos értékrendet képviselnek és ahhoz lojálisak, soha nem érik el amit szeretnének, mivel túl sok kompromisszumot kellene kötniük magukkal szemben, ezzel lehet hogy "törzsértékeket" kiszakítva saját magukból.

  Reply

 11. EZT nevezem pazar és egyszerüen
  Le vezeted hogy mi a helyzet 👌🎉
  De( SZERINTEM ) két ember elég a politikahoz
  Egyik oldal azt mondja hogy (anyadat)
  A másik azt mondja hogy (te anyadat)

  Reply

 12. Nagyon jó összefoglaló volt. Azt mindenesetre kiegészítő információnak hozzátenném, hogy az ideológiák konvergálnak, legalábbis a képviselőik. A konvergenciát a hatalomhoz való hozzáférés határozza meg. Például minden baloldali eszme, minél távolabb van a hatalomtól, annál jobban konvergál a marxizmus és kommunizmus felé vagy a jobboldal a fasizmus felé. Ezt egyértelműen mozgásban tartják "titkos" ideológiák, de az ember alaptermészete, hogy az erősnek tűnő felé konvergál. Ezért és történelmi tapasztalatok egyszerűsítik le a baloldal megnevezését komcsikra, és a jobboldalt nácikra. A fő ok a politikai konvergencia, de más okok is okozzák. Így ez a fajta leegyszerűsítés nem butaság a hétköznapi beszédben, csak az emberi természet tulajdonsága. Definíció szerint viszont megállja a videó a helyét.

  Reply

 13. Remek összefoglaló videó!

  Viszont sajnálattal tölti el lelkemet, hogy ez a videó is arra vezetett rá amire már eddig is rájöttem(remélem nincs igazam):
  -Az egész világ olyan, mint a trónok harca
  -Egy tökéletes eszme/ideológia sem létezhet, mert mindig lesz 1 dolog aminek soha sem tud 100%-ban megfelelni: az emberek.

  Reply

 14. Meglehet, hogy csak én nem vettem észre a centrizmus és a harmadik út kifejtésnél, de ha valaki kiragadná a baloldalról és a jobboldalról azokat a dolgokat, amikkel előre lehet haladni és próbálná minél jobban hátrahagyni annak a szélsőségeit és negatív dolgait, akkor az a hétköznapi értelemben hol helyezkedik el az ideológiáknál? Az én logikám szerint a középpontban, mert merít mind a kettő oldalról, de centristának meg akkor nem nevezhető?

  Reply

 15. A harmadik utas ideológiák besorolásához annyit tennék hozzá:
  Talán Bethlen István mondta Szálasi Ferencnek, hogy maguk (Nyilasok) addig mentek jobbra, míg eljutottak a szélsőbalhoz.

  Illetve még annyit mondanék, hogy ez a felosztás, leginkább az európai vagy európai hatású politikai ideológiákra használható. A világ más részein mást jelent a bal és jobb oldal, valamint a harmadik utas mozgalmak.
  Pl. a Közel-Keleten a hagyományos két oldal a konzervatív (iszlám fundamentalista, monarchista) és a haladó (nacionalista, polgári liberális, szocialista).
  Egy különös, de sok mindent átfogó eszme pl. a baaszizmus. Egyesíti magában a nemzeti (arab) és a baloldali értékeket. Eszmeiségének középpontjában a pánarabizmus, a nacionalizmus, a szocializmus és az antiimperializmus áll. Elutasítja a monarchiát, tehát köztársaság párti, de ugyanakkor ragaszkodik az egypártrendszerhez. Elutasítja a vallási fundamentalizmust, törekszik az állam és a vallás szétválasztására. Legfőbb törekvése, hogy az arabok legfontosabb kapcsa a nemzetiségük legyen, ne a vallásuk, a törzsük vagy a származásuk. Szunnita, síita és keresztény arabnak egyaránt helye van a mozgalomban. A baaszizmus a Közel-Keleten egy rendkívül progresszív és rendkívül haladó eszmének számított. Európai szemmel nézve sokan harmadik utas mozgalomnak is neveznék.
  (Szíriában ma is Baasz párt van hatalmon.)

  Reply

 16. Külön köszönet a magyar szinkronos bevágáért, sajnos manapság egyre inkább "nem menő".

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *